אקולוגיה·חברה·כללי·סביבה

הרנסנס האורבני של גידול הידרופוני

גידול הידרופוני אינו שיטה חדשה. יש עדויות לגידול צמחים במנותק מהקרקע כבר בשנת 1627, בספרו של פרנסיס בייקון "היסטוריה טבעית" שראה אור כשנה לאחר מותו של בייקון. ולמרות שמאז עוד בוצעו ניסויים בשיטה זו על ידי חוקרים וחקלאים בנקודות שונות בעולם, נדחקה שיטת הגידול ההידרופונית הצידה. למרבה המזל, שיטת הגידול ההידרופונית חוותה רנסנס אורבני כבר בתחילת המאה העשרים.

הידרופוניקה אורבנית לאחר מלחמת העולם השנייה

גידול הידרופוני שב לתודעה הציבורית מיד לאחר מלחמת העולם השנייה והוא רווח בעיקר באירופה ובצפון אמריקה. הגננים והחקלאים ההידרופוניים של תקופה זו אימצו את השיטה כשהם ממשיכים להתגורר בתוך העיר, שם גם בנו את הגינות ההידרופוניות שלהם. זה קרה לנוכח הזעזוע של מלחמת העולם השנייה, כאשר היה קשה להשיג מזון ובעיקר במדינות שחקלאות הייתה חלק אינטגרלי מהתרבות שלהן. קהילות ופרטיים החלו לגדל בעצמם את המזון שלהם.

גידול הידרופוני במאה העשרים ואחת

רנסנס אורבני נוסף חוותה שיטת הגידול ההידרופונית ממש בימים אלו. אך בניגוד לתחייה המחודשת שארעה לאחר מלחמת העולם השנייה, מטרתם של גידולי הידרו היום הם לא לצרכי מזון כי אם כדי להגדיל את המגוון הביולוגי של צמחים ובעלי חיים בערים וגם כדי לאחד ולגבש קהילות הטרוגניות.

בנוסף, נעשה היום שימוש בשיטת הגידול ההידרופונית כאמצעי תרפויטי עבור אנשים עם ליקויים או עם בעיות מנטליות וגם כאמצעי לשיקום שכונות שהוזנחו. לבסוף, סיבות בריאותיות ואקולוגיות תרמו אף הן לתחייה מחדש של שיטת הגידול ההידרופונית.

חוות גידול הידרופוני אורגני

הידרופוניקה לחושבים מחוץ לקופסה

הידרופוניקה נועדה לספק מענה לגננים וחקלאים שאין בסביבתם ריאות ירוקות ושטחים פתוחים זמינים לגדל בהם את גידוליהם. מה שהופך כמעט כל מגדל הידרופוני ליישות יצירתית שצריכה לחשוב מחוץ לקופסה. ואכן, היום יותר מתמיד אנחנו עדים למקומות מקוריים שבהם אנשים מגדלים צמחים על פי עקרונות השיטה ההידרופונית.

חדשות הידרו: מה משפיע על ספיגת החומרים המזינים?

אפשר היום לראות גינות הידרופוניות על גגות של בתים, על בניינים, במחסנים, בתחנות רכבת נטושות, באוהלים, במערכות הידרופוניות, במקררים גדולים או קטנים, בארונות ואפילו בחדרים פנויים בבית. כל אלו יכולים להסביר את הנתונים שפורסמו בשנת 2016, לפיהם שוק הירקות ההידרופוני העולמי נאמד בלא פחות מ-7 מיליארדי דולרים.

עגבניות ובזיליקום

מדוע גידול הידרופוני הפך נפוץ כל כך?

כאשר מנסים לענות על השאלה מדוע גידול הידרופוני הפך רווח כל כך בכל רחבי העולם חייבים להסתכל על היתרונות של שיטה זו, אבל גם על החסרונות שלה.

נראה כי גידול הידרופוני אומץ על ידי רבים מאחר והוא מייתר את הצורך בשטחים חקלאים או באדמה זמינה. כמו כן, שיטת גידול זו מאפשרת מחזור של מים וכך אפשר לחסוך בהוצאות ולשמר משאב שהולך ומדלדל במקומות רבים בעולם – המים. בנוסף, שיטה זו מבטיחה יבול יפה, גדול וגם טעים יותר, היא מונעת זיהומים סביבתיים, היא מקטינה את החיכוך עם מזיקים ואת הסיכוי למחלות צמחים, היא מצמצת את השימוש בחומרי הדברה ומאפשרת לגדל כמעט כל צמח בתנאים מבוקרים.

אבל יש גם חסרונות לשיטת הגידול ההידרופונית. כך למשל, יש הוצאות על חשמל ותלות כללית בחשמל ובנוסף יש הוצאה ראשונית הנחשבת לגבוהה יותר מההשקעה הראשונית בחקלאות מסורתית. אך אם לוקחים את כל היתרונות וכל החסרונות רואים שהיתרונות עולים על החסרונות.

זה תחילתו על עידן חדש

לשיטת הגידול ההידרופונית יש פוטנציאל גדול. היא מביאה עמה יתרונות רבים, כפי שראינו, במיוחד במרחב האורבני המבוטן (מלשון בטון). שיעור הגננים ההידרופוניים האורבניים הולך וגדל מדי שנה וכל אחד עושה את זה מסיבתו שלו.

גננים אחדים בוחרים בשיטה זו כי הם שואפים לגדל את המזון שלהם על פי עקרונות הגידול האורגני, אחרים בוחרים בשיטה זו בגלל מחסור בזמינות של מים או קרקע פורייה, קהילות מסוימות בעולם בוחרות בסוג גידולים אלו כדי לגדל לעצמן מזון, ואחרים בוחרים בשיטה זו בשל הטעם של גידולים אלו. תהנה הסיבות אשר תהנה, נראה שאנחנו בפתחו של עידן חדש.


עוד מהבלוג

הכי חדשים

הידרופוניקה: מה באמת קורה בתחתית של לונדון?

לונדון או לונדון ההיית או חלמתי חלום? כולנו מכירים את לונדון, גם אם לא היינו בה פיזית. אנחנו מכירים אותה מספרים, מסרטים, מסרטונים ומאנשים שחיים שם. שמענו על אוקספורד סטריט, על העין של לונדון (הגלגל הענק), שרנו על גשר לונדון, על התמזה, על כיכר פיקדילי, ווסטמיניסטר, קתדרלת סיינט פול ועוד. השאלה היא האם אתם יודעים…

פרוביוטיקה בצהריים, יופי של הרגל

פוסט אורח: מאת שירלי קרביץ לאחותי ולי יש טקס קבוע מדי שישי בצהריים. אנחנו נפגשות במטבח שלי או שלה, שותות קפה עם עוגיות או כל דבר טעים אחר שיש בבית ומשתלב עם המשקה החם, מפטפטות על מעללינו בשבוע שחלף ואז קמות, מדליקות מוזיקה ומתחילות לבשל יחד לארוחת הערב. אם אנחנו במטבח שלה אני אורזת את…

שאלות ותשובות בנושא כלבים וקורונה: מסיכויי הדבקה ועד אוכל לכלבים

הקורונה משתוללת לה שם בחוץ ואנחנו סגורים בבית כל יום, לאורך כל שעות היממה. אנחנו בתקופה של חוסר ודאות, אין עבודה, אין תעסוקה, אי אפשר לראות חברים או קרובים שרחוקים מאיתנו, ספונים בביתנו, מבודדים ולא יודעים מתי ואיך נגיף הקורונה יעלם מחיינו. לברי המזל שביננו, יש כלב בבית שממשיך לשמש החבר הכי נאמן וטוב שלנו.…

טוען…

משהו השתבש. יש לרענן את העמוד ו/או לנסות שוב.


להשאיר תגובה

היכנס באמצעות אחת השיטות האלה כדי לפרסם את התגובה שלך:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s